Bol u vratu

Bol u vratu je često simptom za različita stanja i bolesti. Vratna kralježnica je sastavljena od sedam kralježaka međusobno spojenih ligamentarnim i mišićnim svezama, osnovna funkcija je mobilnost glave.

 Naslijeđe, složena građa i velika pokretljivost vratne kralježnice te svakodnevne mikrotraume koje dovode do skraćenja okolnih mišića zbog dugotrajnog sjedenja ( rad za računalom) ili općenito fizičke neaktivnosti ugrožavaju funkciju vrata te dovode do pojave boli. Tijekom dužeg vremenskog perioda slabost mišića koji okružuju vrat, rame i lopaticu dovode do nepravilnog položaja glave i vrata u odnosu na ostatak trupa, mjenjaju odnos sila u toj regiji te uzrokuju kroničnu mišićnu napetost i bolove, a u konačnici dovode do degenerativnih promjena koštanog i mišićnog tkiva. Općenito bol u vratu možemo podijeliti u tri grupe :

  • cervikalni sindrom – lokalizirana bol vrata
  • cervikocefalni sindrom – bol u vratu sa širenjem u glavu
  • cervikobrahijalni sindrom – bol u vratu sa širenjem u ruku

Metode liječenja

U samom početku važno što prije smanjiti bolove i ukloniti ili barem reducirati prisutnu blokadu vrata. Kada se to učini, daljnje metode u smislu vježbi istezanja vrata i ramena te prikladnih vježbi jačanja mišića dovodi do smanjenja pritiska na vratne mišiće i kralješke.

U Studiu Postura Osijek provode se razne vrste masaža u svrhu opuštanja mišića, Emmett tehnika za ispravljanje krivih mišićnih obrazaca te po potrebi upotreba kinezioloških traka.

Metode samopomoći

Radite česte pauze – na radnom mjestu ako je posao sjedeći.

Prilagodite stol, stolicu i računalo tako da vam monitor bude u visini očiju, tako nećete morati naginjati glavu. Koljena trebaju biti malo niže od kukova kako bi više težine bilo na stopalima.

Topli oblozi – topli ručnik oko vrata opustit će bolni mišić. Svakodnevna fizička aktivnost  –  tjelovježba će Vam uvelike pomoći u procesu riješavanja tegoba sa vratnom kralježnicom.

Close Menu