Bolovi u predjelu lopatice

Bol između lopatica česti je simptom s kojim se ljudi susreću. Karakterizira je akutna bol, osjećaj žarenja i probadanja. Sa povećanjem pokreta povećava se i bolnost, te prilikom mirovanja bol se smanjuje. Uzrok bolova može biti poremećaj mišićno koštanog sustava, bolesti plućnog sustava, te probavnog sustava. U fizioterapiji česti uzrok je pritisak (uklještenje) dorzalnog skapularnog živca (n. Dorsalis scapulae), koji počinje od prednje grane V cervikalnog živca, te se nalazi na prednjoj površini mišića koji podiže lopaticu. Dodirom na bolno mjesto, može se uočiti oteklina i bolnost živca. Kada se bol zanemaruje ili ne tretira pravilno može uzrokovati ozbiljne posljedice na lokomotorni sustav u području ramenog obruča, vratne te prsne kralježnice. U Studiu Postura (Osijek), koristimo nekoliko načina za ublažavanje navedenih tegoba;

Masaža
Trigger point masaža je usmjerena na tretman triger točki (okidača) koje podrazumijevaju osjetljivo mjesto u mišiću, tetivi, ligamentima, koži i zglobnoj čahuri. Cilj je smanjenje napetosti u mišićima i poticanje cirkulacije. Masaža je fokusirana na opuštanje prsnih mišića, mišića trapeziusa, vratnih mišića i mišića gornjeg dijela tijela, ali moraju biti obuhvaćeni i ostali mišići leđa.

Emmett tehnika
Emmett Tehnika je jedinstveni oblik tjelesne terapije koji podrazumijeva primjenu laganog pritiska prstima na određene točke , koje se po autoru tehnike g. Ross Emmettu nazivaju ” Emmett točke ” . Za vrijeme tretmana koristi se kombinacija pritisaka, pri čemu se primjenjuju ciljani terapijski elementi koji čine željenu tjelesnu promjenu jedinstvenu za svakog pojedinca.
Vježbe za mobilnost torakalnog dijela kralježnice. Važno je preventivno djelovati kad je u pitanju bol između lopatica, pa se preporučuje raditi vježbe za mobilnost toraksa i torakalne kralježnice.

Kinesio taping metoda
Postavljanje kinesio tapinga djeluje na normalizaciju tonusa, smanjenje boli i poboljšanje elastičnosti.

“Slika preuzeta sa: https://www.painspa.co.uk/condition/dorsal-scapular-nerve-entrapment-syndrome/”

Close Menu