Borba s bolovima u leđima

Križobolja je u današnje vrijeme širok pojam i česta pojava te može označavati različita stanja patoloških promjena kralježnice ili disbalansa u muskulaturi lumbo-sakralne regije.

Križobolja (lumbago) naziv je za bol u slabinskom dijelu kralježnice, odnosno križima i pojavljuje  u 80% ljudi u dobi od 20 do 50 godina.

Bol se može pojaviti kao iznenadna bol u leđima nakon naprezanja, određenog pokreta,te  podizanja tereta.

Križobolja može nastati i postupno bez povoda te postati kronična zbog trošenja hrskavice na zglobovima te diskova na kralježnici, sjedilačkog načina života, premalo fizičke aktivnosti, prekomjerne tjelesne težine, lošeg držanja tijela… Starenjem se pojavljuju i promjene na našoj kralježnici, a isto tako mišićni tonus postaje sve slabiji dok kralježnica postaje podložnija oštećenjima i ozljedama.

Kada bol započinje u križima i širi se duž stražnje vanjske strane noge do stopala, uz trnce,mišićnu slabost, smanjeni osjet u nozi, konstantna bol koja može otežavati ustajanje ili hodanje tada je riječ o lumboishialgiji.

Terapija

Konzervativne metode liječenja išijasa nude širok spektar mogućnosti, s ciljem smanjenja bolova uzrokovanih pritiskom na živac.

Mirovanje -samo u početnoj fazi prilikom jakih bolova (najčešće je to Williamsov položaj tj. ležanje na leđima savijenih koljena i kukova)

Terapija lijekovima – analgetici protiv bolova i sredstva za ublažavanje spazma.

Fizikalna terapija (Ultrazvuk,tens,laser,magnetoterapija…)

Ostale metode :

Emmett Tehnika: Terapijski pristup za olakšavanje bolova i poboljšanje pokretljivosti. Ova jedinstvena metoda pruža brze i učinkovite rezultate.

Masaža : Cupping masaža, trigger point terapija, klasična masaža…

Tehnike opuštanja:  Svjesnost vlastitog tijela može pomoći u prepoznavanju i razumijevanju signala boli.

Integracija tehnika opuštanja može pridonijeti smanjenju stresa i napetosti u tijelu.

Terapija vježbanjem

Vježba je svakako jedan od najvažnijih koraka u prevenciji i rehabilitaciji osoba koje pate od bolova u donjem dijelu leđa i od išijasa.

Od vježbi najčešće se rade vježbe za istezanje leđa, a kasnije vježbe  za  jačanje mišića leđa, trbuha,nogu koje vode k  poboljšanju fleksibilnosti i smanjenju nelagode.

Primjer vježbi:

Primjer terapijskih vježbi koje vam mogu pomoći da ublažite ili u potpunosti otklonite bolove:

1. Vježba

Jedna noga je ispružena, a drugu savijemo u kuku i koljenu, pokušavajući je privući ka trbuhu i prsima. Isto ponovimo i drugom nogom.

2. Vježba

Sjedeći obuhvatimo koljena, legnemo na leđa i vratimo se u početni položaj.

3. Vježba

Lezite na leđa, stopalo lijeve noge stavite na koljeno desne. Rukama uhvatite desnu natkoljenicu malo iznad koljena i vucite lagano na prsa. Zadržite 30 sek. Isto ponoviti s drugom nogom.

4. Vježba

Zauzmite neutralan položaj dok ležite na leđima. Pri udisaju savijte kralježnicu u luku prema naprijed, zadržite, i vratite u početni položaj tako da zalijepite donji dio leđa i zdjelicu za podlogu. Zadržite u svakoj poziciji 5 sek.

5. Vježba

Legnemo na leđima, raširenih ruku i nogu savijenih u koljenu i kuku. Noge zakrenemo najprije u desno, zatim ih vratimo u početni položaj pa ih zakrenemo u lijevo.

6. Vježba

Iz klečećeg položaja sjednemo na pete, glavu spustivši na grudi, zatim se ponovno izravnamo u klečeći položaj i podignemo glavu.

7. Vježba

Iz ležećeg položaja podignuti gornji dio tijela , oslanjajući se na pod laktovima i podlakticom. Zadržite se u ovom položaju sve dok vam u njemu ne bude neugodno, a potom se ponovno spustite u početni položaj.

8. Vježba

Iz klečećeg položaja dignemo lijevu nogu i desnu ruku. Vratimo se u početni položaj i isto ponovimo drugom rukom i nogom.

#fizioterapeutOsijek #križobolja #išijas

Close Menu